Το Open Budget Survey (OBS), που ξεκίνησε το 2006, είναι η μόνη ανεξάρτητη συγκριτική αξιολόγηση των τριών πυλώνων του δημόσιου προϋπολογισμού: διαφάνεια, εποπτεία και συμμετοχή του κοινού. Ο έκτος γύρος αυτής της διετούς αξιολόγησης το 2017 αξιολόγησε 115 χώρες σε έξι ηπείρους. Η κάλυψη της έρευνας επεκτάθηκε για πρώτη φορά σε 13 χώρες, συμπεριλαμβανομένων μερικών προηγμένων οικονομιών όπως η Ιαπωνία και η Αυστραλία, αναδυόμενων οικονομιών όπως η Ακτή του Ελεφαντοστού και της Παραγουάης και ευάλωτων κρατών όπως η Σομαλία και το Νότιο Σουδά
Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι πολλές κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο καθιστούν διαθέσιμες λιγότερες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο συγκεντρώνουν και δαπανούν δημόσια χρήματα. Μετά από 10 χρόνια σταθερής προόδου από τις χώρες, η έρευνα του 2017 δείχνει μια μέτρια πτώση των μέσων βαθμολογιών για τη διαφάνεια του παγκόσμιου προϋπολογισμού, από 45 το 2015 σε 43 το 2017 για τις 102 χώρες που ερευνήθηκαν και στους δύο γύρους (οι βαθμολογίες είναι πιθανές από 100) . Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη μέση αύξηση περίπου δύο σημείων που καταγράφηκε μεταξύ συγκρίσιμων χωρών σε κάθε κύκλο της έρευνας μεταξύ 2008 και 2015. Η αντιστροφή των κερδών διαφάνειας είναι ιδιαίτερα απογοητευτική δεδομένου ότι περίπου τα τρία τέταρτα των αξιολογηθέντων χωρών δεν δημοσιεύουν επαρκή προϋπολογισμό (βαθμολογία 61 ή υψηλότερη), υπονομεύοντας σοβαρά την ικανότητα των πολιτών σε όλο τον κόσμο να κρατούν την κυβέρνησή τους υπεύθυνη για τη σωστή και αποτελεσματική χρήση των δημόσιων πόρων.
Ο Data Explorer, που κατασκευάστηκε από το Open Knowledge International το 2006 και ενημερώθηκε για αυτή την έκδοση εβδομάδων, επιτρέπει στους χρήστες να οπτικοποιήσουν τα δεδομένα από τις τρέχουσες και τις προηγούμενες έρευνες με διάφορους τρόπους. Μια απεικόνιση του χάρτη δείχνει τη μεταβαλλόμενη γεωγραφία της ανοικτότητας των έξι ερευνών, ενώ ένα χρονοδιάγραμμα παρουσιάζει τις κινήσεις των μεμονωμένων χωρών κατά την ίδια περίοδο. Μια λεπτομερέστερη σελίδα ταξινομήσεων δείχνει γραφικά πώς υπολογίζεται η βαθμολογία κάθε χώρας. Ένα δελτίο δεδομένων για κάθε χώρα παρουσιάζει τα πλήρη δεδομένα, επιτρέποντας στον χρήστη να δει πώς έχει εκτελέσει σε κάθε δοκιμή σε κάθε έρευνα. Οι χρήστες μπορούν επίσης να δημιουργούν προσαρμοσμένες αναφορές ή να κάνουν λήψη ολόκληρου του συνόλου δεδομένων. Ένα άλλο χρήσιμο χαρακτηριστικό επιτρέπει στους χρήστες να δουν πώς μπορεί να αλλάξει η βαθμολογία μιας χώρας για την επόμενη έρευνα. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να αποφασίσετε ποιες αλλαγές θα πραγματοποιήσετε στα συστήματα προϋπολογισμού της επιλεγμένης σας χώρας και θα εμφανιστεί η αλλαγή που θα είχε ως αποτέλεσμα τη βαθμολογία της ανοικτότητάς της.
To Open Budget Survey 2017 δεν θα μπορούσε να έρθει σε μια πιο κρίσιμη συγκυρία καθώς προσπαθούμε να αναζωογονήσουμε τη δημοκρατική πρακτική, να επαναλάβουμε τη δυσφορία και να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη του κοινού στους δημόσιους θεσμούς. Σε όλο τον κόσμο, σημειώθηκε μείωση της δημόσιας εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, εν μέρει λόγω περιπτώσεων διαφθοράς αλλά και λόγω δραματικών αυξήσεων της ανισότητας. Σε πολλές χώρες, οι ηγέτες που έχουν συγκαλύψει τις μισαλλόδοξες και αντιδραστικές ατζέντες τους με λαϊκιστική ρητορική έχουν σαρκωθεί στην εξουσία από εκείνους που έχουν μείνει πίσω. Αυτές οι πολιτικές μετατοπίσεις έχουν οδηγήσει πολλούς κυβερνητικούς πρωταθλητές της διαφάνειας και της υπευθυνότητας – ειδικά εκείνων που προέρχονται από χώρες του παγκόσμιου νότου. Σε γενικές γραμμές, μεταξύ των χωρών, παρατηρείται συρρίκνωση του πολιτικού χώρου, ανατροπές των ελευθεριών των μέσων ενημέρωσης και καταστολή όσων προσπαθούν να κρατήσουν την κυβέρνηση να λογοδοτεί, συμπεριλαμβανομένων μεμονωμένων ακτιβιστών, οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και δημοσιογράφων.
Επειδή ο ανοικτός και υπεύθυνος δημόσιος προϋπολογισμός βρίσκεται στο επίκεντρο της δημοκρατικής πρακτικής και της δικαιοσύνης, είναι η πρώτη θέση που πρέπει να αναζητήσουμε τρόπους ενίσχυσης της αλληλεπίδρασης μεταξύ κυβερνήσεων και πολιτών. Η εξασφάλιση ότι η διαδικασία κατάρτισης του προϋπολογισμού χαρακτηρίζεται από υψηλά επίπεδα διαφάνειας, κατάλληλους ελέγχους και ισορροπίες και ευκαιρίες συμμετοχής του κοινού είναι καθοριστικής σημασίας για την εξάλειψη της πτώσης της εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και την αντιπροσωπευτική δημοκρατία.
Εν όψει της εξάπλωσης των βαθιών απειλών για ενεργή, ενημερωμένη συμμετοχή του κοινού και συνεπώς την ικανότητα των πολιτών να διασφαλίσουν ότι οι κυβερνήσεις τους θα ακολουθήσουν πολιτικές που βελτιώνουν τη ζωή τους, το Open Budget Survey 2017 παρέχει βασικά στοιχεία για την κατάσταση της δημοσιονομικής διαφάνειας και λογοδοσίας σε όλο τον κόσμο. Η έρευνα απαντά σε δύο θεμελιώδη ερωτήματα για να αξιολογήσει εάν οι εθνικές κυβερνήσεις παράγουν και διανέμουν βασικά δημοσιονομικά έγγραφα στο κοινό με έγκαιρο, ολοκληρωμένο και προσβάσιμο τρόπο:
- Είναι οι βασικές προϋποθέσεις που απαιτούνται για τη λειτουργία της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας – η ελεύθερη ροή πληροφοριών και ευκαιριών για συμμετοχή του κοινού στη λήψη αποφάσεων και την εποπτεία της κυβέρνησης – που αντιμετωπίζονται στον τομέα του προϋπολογισμού;
- Έχουν θεσπιστεί εξουσιοδοτημένοι οργανισμοί εποπτείας που μπορούν να εξασφαλίσουν επαρκείς ελέγχους και ισορροπίες;
Επιπλέον, η έρευνα του 2017 περιλαμβάνει μια πρόσφατα ενισχυμένη αξιολόγηση του κατά πόσο οι κυβερνήσεις παρέχουν επίσημες ευκαιρίες για τους πολίτες και τις οργανώσεις τους να συμμετέχουν στις αποφάσεις και την εποπτεία του προϋπολογισμού, καθώς και αναδυόμενα μοντέλα δημόσιας δέσμευσης από διάφορους πρωτοπόρους χωρών. Εξετάζει, επίσης, τον ρόλο και την αποτελεσματικότητα των νομοθετικών σωμάτων και των ανώτατων ελεγκτικών οργάνων στη διαδικασία του προϋπολογισμού.
Η πλήρης αναφορά του Open Budget Survey είναι διαθέσιμη από αυτήν τη σελίδα: οι οπτικοποιήσεις δεδομένων μπορούν να προβληθούν μέσω του ιστότοπου Data Explorer.
Πηγή άρθρου: http://okfn.gr/open-budget-survey-2017-